Mersin Sanayi ve Ticaret Odası ile Üniversitemiz iş birliğinde düzenlenen Avrupa Birliği – Türkiye Gençlik İklim Forumu’nun Açılış Töreni Üniversitemiz Akdeniz Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
18 Kasım Perşembe günü düzenlenen açılış törenine; Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Yaşar, MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, davetli konuşmacılar meteorolog Bünyamin Sürmeli, doğa aktivisti ve televizyon yapımcısı Güven İslamoğlu, akademik ve idari personel ile öğrencilerimiz katıldı.
Açış konuşmasında MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, Avrupa Birliği tarafından 2019 yılında imzalanan Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın önemine değindi. Çakır, bu mutabakatın iklim ve çevreyle ilgili zorluklarla mücadele konusunda Avrupa Birliği’nin önceki taahhütlerini daha geniş ve daha etkili şekilde yeniden düzenlemeyi, ekonomik büyümeyi doğal kaynak tüketimini azaltarak sağlamayı amaçlayan bir yol haritası olduğunu belirtti.
Hakan Sefa Çakır, “Türkiye olarak sadece gelişmiş ülkelerin attığı adımları takip etmek ya da kopyalamak değil, bizlerin özellikle gençlerin bu konudaki çözümlerini, kendi çözümlerimizi masaya yatırmamız gerekecek. Bu iki gün boyunca, gençlerin yer alacağı tematik atölye çalışmalarında buna yönelik güzel fikirlerin ortaya çıkacağına inanıyorum. Tüm katılımcılara ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Meteorolog Bünyamin Sürmeli ‘’İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Yaşam’’ konulu sunumunda katılımcılara küresel ısınmanın temel sorunları ve mücadele yöntemleri hakkında bilgi verdi. Sürmeli, küresel ısınmanın temel nedenleri arasında; insanların ihtiyaç fazlası tüketimlerinin, gıda israflarının her geçen gün atmosferimize karbondioksit salınımını artırdığını ve havayı ısıttığını söyledi.
Sürmeli, konuşmasında 2050 yılında dünyadaki insan nüfusunun 2 milyar kişi daha artacağını ve günümüzde 794 milyon insanın açlık sorunu yaşadığını, 2 milyar insanın yeterli vitamini alamadığını ve 1.9 milyar insanın aşırı beslendiğini belirtti. Bir tabak yemeğin 3’te 1’i çöpe gitmese bugün iklim değişikliği diye bir şeyin konuşulmayacağını vurgulayan Sürmeli, atmosferde yaşanan milyonda bir değişikliklerin bugün iklimimizi bu hale getirdiğini ve bu yüzden alınabilecek her önlemin çok kıymetli olduğunu aktardı.
Meteorolog Bünyamin Sürmeli’nin ardından söz alan doğa aktivisti ve televizyon yapımcısı Güven İslamoğlu, 'Dünya bize ne söylemeye çalışıyor’ konulu sunumunda, "Doğanın hiçbir sorunu yok, insanlık sorunu var. Dünyayı kurtarmak sorun değil, önemli olan insanoğlunu kurtarmak. Bizler de bu sorun için panik halindeyiz." dedi.
Konuşmaların ardından, farklı tematik konularda iki gün boyunca sürecek atölye ve grup çalışmalarının tanıtımları, Üniversitemiz akademisyenleri tarafından katılımcılarla paylaşıldı.
Üniversitemiz Girişim Limanı’nında iki gün sürecek atölye ve grup çalışmaları şu şekilde gerçekleşecek:
Mersin Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Fizikokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Murat Gizir / İklim ve Yeşil Kimya
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Teorisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Aktaş / İklim ve Ekonomi
Fen - Edebiyat Fakültesi Sistematik Felsefe ve Mantık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkıner Ketenci / İklim ve Felsefe
İletişim Fakültesi Genel Gazetecilik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Ardıç Çobaner / İklim Haberciliği
Mersin Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Sosyometri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Uca / İklim ve Sosyoloji
Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Sürmeli / İklim ve Eğitim
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
- 2021-11-19 08:29:19
- 3771