Farmasötik Mikrobiyoloji Yüksek Lisans Programı

Farmasötik Mikrobiyoloji yüksek lisans programı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 28/07/2005 tarih ve B.30.0.EÖB.0.00.00.03-02.03-1732 sayılı yazısında yer alan Yükseköğretim genel kurul kararı ile açılmıştır.
Farmasötik Mikrobiyoloji, insanlarda enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların özelliklerini, bu mikroorganizmaların neden olduğu hastalıkları ve bu hastalıkların tanısında kullanılan mikrobiyolojik yöntemleri inceler. Ayrıca antimikrobiyal ajanlar ve mikrobiyal kaynaklı ürünlerin üretimi, kozmetik ve farmasötiklerde mikrobiyolojik kalite kontrol prosedürleri, sterilizasyon-dezenfeksiyon yöntemleri ve genel hijyen gibi konular da Farmasotik Mikrobiyoloji’nin ilgi alanına girer. Anabilim dalımız interdisipliner bir bilim dalı olan Farmasötik Mikrobiyoloji alanındaki temel kavramları özümsemis ve bunları mesleğin her alanında uygulama yeteneğine sahip olan eczacılar, temel bilimciler ve araştırmacılar yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Bunun yanı sıra, Anabilim Dalımız, Farmasötik Mikrobiyoloji ve Tıbbi Mikrobiyoloji alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek toplum sağlığına hizmet eden güncel araştırmalar yapmayı ve edindiği bilgi birikimini ulusal ve uluslar arası platformda öğrencilere, bilim dünyasına, endüstriye ve topluma en etkin şekilde aktarmayı hedeflemektedir.
Yüksek Lisans programına başvurmak isteyen adayların: 1- İlgili alanlarda lisans diplomasına sahip olmaları 2- Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli puanı almış olmaları 3- Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olmaları gerekir. Yeterlilik koşullarımız; Anabilim Dalının ya da ilişkili olan diğer Anabilim Dallarının lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS) ders ve 1 seminer dersi alıp başarılı (100 üzerinden en az 75 puan) olmak ve Konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi (60 AKTS) jüri önünde savunarak başarılı olmayı içerir.Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil belgesine (ÜDS, KPDS, TOEFL vb.) (Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden) sahip olmaları ve ilgili anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan geçerli notu almış olmaları koşuluyla Doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezunlarımız ilaç ve kozmetik endüstrisinde kalite kontrol laboratuarlarında, il kontrol laboratuvarlarında, araştırma merkezlerinde çalışma imkanı bulabilmektedirler.