Kimya Bölümü


Hoş Geldiniz!

Kimya temel bilimler içinde yer alan önemli bir disiplindir ve birçok sanayi, tıp, çevre bilimi ve malzeme bilimi alanında uygulamalı çözümler üretmektedir. Kimya Biliminin yeni malzemelerin keşfi, ilaç geliştirme, enerji üretimi, ürün geliştirme ve çevre sorunlarına çözüm arayışları gibi çok geniş bir alanda önemli bir rolleri vardır.  Ayrıca, biyoloji, fizik ve matematik gibi diğer bilim alanları ile sık sık etkileşim halinde olan Kimya Bilimi, bu disiplinlerle birlikte daha geniş bir bilimsel anlayışa katkıda bulunmaktadır.

 Hakkımızda

Mersin Üniversitesi Kimya Bölümü 1992 yılında kurulmuş, 1997-1998 yılında ise eğitim-öğretime başlamıştır. Kurulduğundan bugüne kadar geçen zamanda, gerek altyapı, gerekse eğitim olanakları bakımından Bölümümüz oldukça donanımlı araştırma laboratuvarlarına sahip hale gelmiştir. Kimya bölümü İlk mezunlarını 2000-2001 yılında vermiştir. Bölümümüzde 4 yıllık lisans programının yanında yüksek lisans ve doktora programları da yürütülmektedir. 1996-1997 öğretim yılı ile yüksek lisans; 2003-2004 öğretim yılı ile doktora eğitimine başlanmıştır. Kimya Bölümü Organik Kimya, İnorganik Kimya, Fiziksel Kimya, Analitik Kimya ve Biyokimya olarak üzere beş Anabilim dalından oluşmaktadır.

Kimya Bölümü Lisans Programı ile temel kimya prensipleri ve uygulamaları üzerine bir eğitim sunulmakla birlikte, öğrencilere bilimsel düşünce ve araştırma becerilerini kazandırma hedeflenmiştir.  Ayrıca, kimya alanında uzmanlaşmak ve akademik kariyer isteyen öğrenciler için Yüksek Lisans ve Doktora Programlarımız ile ileri düzey laboratuvar çalışmaları ve tez projeleri ile öğrencilere katkılar sağlamaktadır.

Öğrencilerimize Kimya Bilimini öğretebilmenin yanı sıra; disiplinler arası çalışabilme ve kolektif düşünebilme becerilerini de kazandırmayı amaçlamaktayız. Ayrıca bölümüz; ERASMUS programı çerçevesinde gerekli koşulları sağlayan öğrencilerimizi yurt dışındaki üniversitelere göndererek bilgi, beceri ve tecrübelerinin artmasına katkıda bulunmaktadır.


 Vizyon

Araştırma odaklı ve öğrenci merkezli bir eğitim için ortam sağlamak. Alanında ulusal ve uluslararası düzeyde kabul ve takdir gören bölüm olmak, üniversitemizi uluslararası platformlarda en iyi şekilde temsil edebilmek, bilimsel ve teknolojik alanlarda Ar-Ge çalışmaları yaparak üniversitemizin gelişimine katkıda bulunmaktır.

 Misyon

Kimya eğitimine, araştırma ve uygulamalarına önemli katkılar sağlamak ve eleştirel, bilimsel ve çok boyutlu düşünebilen, sözlü ve yazılı olarak etkin iletişim kuran, katılımcı, paylaşımcı, toplumsal değerlere saygılı, mesleki açıdan yeterli bilgi birikimine sahip olan ve bu bilgi birikimini günlük hayata uygulayabilen lisans ve lisansüstü düzeyde kimyagerler yetiştirmektir.

 Kimyagerlerin İş Alanları

Dört yılık lisans programından mezun olan öğrencilerimiz kimyager unvanını alırlar. Kimya Bilimi birçok farklı uygulama alanına sahip olduğundan, kimyagerlerin iş alanları da geniştir. Kimyagerlerin iş imkânı bulunabileceği sektörler şu şekilldedir:

-- İlaç Sektörü: İlaçların geliştirilmesi, üretimi, kalite kontrolü ve araştırma-geliştirme süreçleri

-- Çevre ve Enerji: Çevre kirliliği kontrolü, atık yönetimi, enerji üretimi ve depolama süreçleri

-- Kozmetik Sektörü: Yeni kozmetik ürünlerin formülasyonu ve kalite kontrol süreçleri

--  Gıda Endüstrisi: Yeni ürünlerin geliştirilmesi ve üretimin kontrol edilme süreçleri

-- Özel Laboratuvarlarda: Analiz ve testlerin yapılması, çeşitli malzemelerin bileşenlerinin ve özelliklerinin belirleme süreçleri

-- Endüstriyel Kimya: Kimyasal maddelerin üretimi, işlenmesi ve kullanımıyla ilgili endüstriyel süreçleri

-- Malzeme Bilimi: Elektronik, nanoteknoloji, polimer sektörlerinde kullanılan yeni malzemelerin tasarımı, sentezi ve karakterizasyonu süreçleri

Ayrıca, mezun olan öğrencilerimizin pedagojik formasyon alarak lise düzeyinde öğretmenlik yapabilecekleri gibi üniversitelerde veya araştırma enstitülerinde öğretim görevlisi olarak da çalışabilirler.


Program Dili: Türkçe

Erasmus- Mevlana- Farabi Koordinatörü: Dr.Rukan SUNA KARATEKİN

Program Staj Koordinatörü: Prof. Dr. Özgür SÖNMEZ

Muafiyet ve Yatay Geçiş Komisyonu: Doç. Dr. Mustafa Kemal YILMAZ ve İlgili Sınıf Danışmanı

 

  •   GENEL
    •   İletişim
  • Birim Adres:
    Mersin Üniversitesi, Fen Fakültesi, Çiftlikköy Kampüsü 33343, Yenişehir / MERSİN
  • Birim Sekreterlik Tel:
    +90 324 3610001 / 14503
  • Birim Sekreterlik e-mail: sidikadiriozsun@gmail.com