Biyoteknoloji Bölümü

Biyoteknoloji hakkında:
Biyoteknoloji “Özel bir kullanıma yönelik olarak ürün veya işlemleri dönüştürmek veya meydana getirmek için biyolojik sistem ve canlı organizmaları veya türevlerini kullanan teknolojik uygulamalar” olarak tanımlanmaktadır.
Biyoteknoloji çok disiplinli (multidisipliner) bir bilim dalıdır. Temel Bilimlerden (Fizik Kimya, Biyoloji) Tıp ve Mühendislik bilimlerine kadar oldukça geniş bir alanı kapsar. Örneğin Biyoinformatik, Nanobiyoteknoloji, Genetik mühendisliği, Biyomedikal mühendislik, Protein mühendisliği gibi alanları altında barındırır. Mikrobiyal ve Enzim Biyoteknolojisi, pek çok organizmalardan elde edilen ve çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılan ekonomik değere sahip enzimlerin üretimi ve modifikasyonu alanlarıyla ilgilenir. Atıkların biyolojik arıtımından, mayalanma (fermentasyon) gerektiren gıda üretimlerine kadar çok farklı biçimlerde uygulama alanı bulan biyoteknoloji, modern biyoteknoloji teknikleri ile, canlıların genetik yapısında geleneksel ıslah metotlarıyla ve doğal üreme-çoğalma süreçleriyle elde edilemeyen değişiklikler yapılmasını da mümkün kılmıştır.
Biyoteknoloji çeşitli hastalıkların teşhisi ve tedavisinde alternatif kit ve ilaçlar sağlayarak tıp dünyasına girmiştir. Biyoteknolojinin Genomik ve Proteomik uygulamaları insan hastalıklarının tedavisinde özellikle kanser ve genetik hastalıkların tedavisinde, bu hastalıkların kaynaklarının belirlenmesinde kullanılmaktadır. Diğer bir kullanım alanı ise Rekombinant DNA teknolojisi ile aşı üretimidir.
Bölüm hakkında:
Biyoteknoloji Bölümü 2016 yılında kurulmuş olup, 2018-2019 eğitim öğretim yılından itibaren lisans eğitimine başlamıştır. Bölümümüzün Yüksek Lisans ve Doktora programı da mevcuttur. Bölümümüzde 2 Profesör, 1 Doçent ve 2 Doktor Öğretim üyesi bulunmaktadır.
Araştırma ve Eğitim Altyapısı:
Bölümümüzün 3 adet Araştırma Laboratuvarı, 1 adet de Öğrenci Laboratuvarı mevcuttur. Laboratuvarlarımız modern cihaz ve ekipmanlara sahiptir.